Scania vill inte prata om jämställdhet, eller?

”Vi måste bli ett modernare företag än vi är, och mångfald är en motor i det.”

Igår var vi hos Scania i Södertälje! Först och främst vill vi tacka Scania för ett riktigt bra arrangerat event, där 100 Teknikkvinnor samlades för att lyssna till VD Henrik Henriksson och lära sig mer om hur Scania jobbar med jämställdhet och mångfald.

Henrik berättade personligt om sin egen bakgrund och karriär inom bolaget, samt hur han ser på mångfald och diversifiering. Inte minst pratade han om utmaningarna som finns, varför han tycker förändringen går alldeles för långsamt, och vad som görs rent konkret. Vi fick veta hur han tänker kring att hans egen ledningsgrupp är väldigt homogen. Slutligen tog sig Henrik tid att svara på många av de frågor som vi hade. Senare delade Scanias Karin Callin och Jenny Sjöblom med sig av arbetet med Diversity & Inclusion, som Scania kallar för för Skill Capture. 

Även om Scania på många håll fortfarande är ganska ”gubbigt”, som Henrik själv uttryckte det, så kändes det som att det finns hopp. Och det mycket tack vare att en man med makt (Henrik har närmare 50 000 anställda under sig i över 100 länder) var öppen, ödmjuk och ärlig och inte försökte släta över några problem. Vi kvinnor och icke binära inom teknik, som så ofta är en ”attraktiv målgrupp” för att vi i många branscher och yrken fortfarande är på tok för få, blir ständigt matade med hur viktigt det är med mångfald. Alltför ofta känns detta som tomma ord – men inte igår.

Även om hjulen ofta snurrar lite långsammare i stora industribolag, så ser vi fram emot att följa Scanias fortsatta resa. Henrik sammanfattade det såhär:

”Vi måste bli ett modernare företag än vi är, och mångfald är en motor i det.”

4

5

1

2

3

 

 

 

Författare: Teknikkvinnor

Teknikkvinnor sammanför kvinnor i alla åldrar som på ett eller annat sätt har koppling till teknik. Facebookgruppen med samma namn har 20 000 medlemmar. Medlemmarna jobbar med teknik och/eller på ett teknikföretag, pluggar teknik, eller vill göra det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s